Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Leeuwergem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Herenhuis van het dubbelhuistype, voorheen met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gepleisterde en beschilderde baksteenbouw op arduinen plint. Deurtravee onder fronton met gebogen oculus. Rechthoekige vensters in vlakke arduinen omlijstingen; beluikte benedenvensters. Zware Lodewijk XV-schouderboogdeur in kwartholle omlijsting van arduin met voluutsluitsteen, onversierd bovenlicht. Rechts, uitgebreid met drie traveeën in de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw, deurtravee eveneens onder driehoekig fronton met gebogen oculus. Rechthoekige muuropeningen in vlakke, gepleisterde omlijstingen. Achtergevel met zelfde ordonnantie als voorgevel; elegantere deur in omlijsting van natuursteen. Zijpuntgevels met leien bekleding.

Links, twee haakse wagenhuizen, respectievelijk van één en twee traveeën breed en vier en zes traveeën lang onder schilddaken, verbonden door aanhorigheid met recente rechthoekige poort. Bepleisterde en geschilderde baksteenbouw afgelijnd door geprofileerde puilijst. Straatgevel met recente rechthoekige poort; langsgevels geritmeerd door pilasters onder rondboogarcaden met recente rechthoekige muuropeningen.

Rechts, van het woonhuis, L-vormige aanhorigheid onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters met arduinen lekdrempels. Ommuurde tuin met ijskelder.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle