Hoeve Hof te Wassenhove

Beschrijving

Zogenaamd "Hof te Wassenhove", mooi gelegen in een groene omgeving met vijver en dreef. Voormalige heerlijkheid Wassenhove in het bezit van de familie Zeghers (16de eeuw). Het oude hof, gelegen tegenover het huidige, aan de overzijde van de weg, was ingeplant op een omwalde motte.

Heden semigesloten hoeve uit midden 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder in hoogte variërende zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf met centrale mestvaalt en achtzijdige duiventoren met windwijzer. Inrijpoort met bakstenen hekpijlers op de noordoostzijde. Ten zuidoosten, boerenhuis, dubbelhuistype, van zeven traveeën en anderhalve verdieping. Getoogde, deels blinde, vensters. Metalen klokkenruiter. Rechts, lager aanpalend dienstgebouw onder zadeldak (golfplaten). Aanhorigheden met getoogde muuropeningen; enkele recentere, rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Langsschuur op de noordwestzijde. Stalvleugel met korfboogvormige veldpoort ten zuidwesten. Halve radvensters in de noordoostelijke stalvleugel. Resten van een watermolen aan de overzijde van de weg.

• VAN MELCKEBEKE L., Het hof te Wassenhove te Grotenberge, in Jaarboek Zottegemse Culturele Kring, 1954-1955, p. 29-32.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle