Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve

Beschrijving

U-vormige hoeve gelegen op de hoek met een doodlopende straat, aan het kruispunt met de Eekhout en Kattenberg. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met struiken; toegankelijk via rechthoekige poort onder houten latei van dwarsschuur en een overluifeld voetgangerspoortje tussen boerenhuis en schuur. Boerenburgershuis van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Ovale keldergaten in rechthoekige arduinen omlijsting. Beluikte rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, arduinen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur in een vlakke arduinen omlijsting. Verzorgd houtwerk. Jaaranker 1868 in linker zijpuntgevel; getoogd venster met druiplijst van gesinterde baksteen. Achtergevel met links rechthoekige arduinen keldergaten; vensters met arduinen lateien en lekdrempels. Eenvoudige daklijstbalkjes. Stal met steekboogvormige en dwarsschuur met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle