Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grafkapel familie della Faille

• is aangeduid als beschermd monument Kapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Elene

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Elene

Beschrijving

Grafkapel van de familie della Faille. Volgens De Potter F. en Broeckaert J., overblijfsel van de vroegere parochiekerk, opklimmend tot de 14de-15de eeuw en gesloopt in 1858. Omringend beboomd kerkhof onder meer met beuken.

Gotische kapel opklimmend tot de 14de eeuw (?). Opgetrokken uit Balegemse zandsteen in onregelmatig verband. Rechthoekige plattegrond

Puntgevel (noordwest): geprofileerd aandak met schouderstukken en maskerkoppen als kraagsteen. Latere steekboogdeur in een vlakke omlijsting met geprofileerd beloop; afgeschuind cordon, ter hoogte van de bovendorpel, doorlopend over de noordoostzijde. Gotisch spitsboogvenster met ijzeren harnas en crucifix.

Gedicht venster in de noordoostelijke zijgevel. Vlakke koorsluiting verlicht door gotisch spitsboogvenster met ijzeren harnas. Blinde zuidwestelijke zijgevel. Overkluizing door middel van tongewelf. Grafplaat uit de 18de eeuw tegen de zuidwestgevel. Recentere grafplaten tegen de noordwestgevel.

• DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent, reeks V, deel I.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De huidige grafkapel vormt inderdaad een overblijfsel van de tot de 14de-15de eeuw opklimmende, gotische parochiekerk. De vermelding in de inventarisbeschrijving van 1978 als gotische kapel klopt dus niet: het restant betreft de noordelijke dwarsbeuk van de voormalige kerk. Een pentekening van Armand Heins uit 1850 bevestigt het uitzicht van de oude kerk, enkele jaren voor de afbraak in 1858.

Bij inventarisatie in 1978 werd de huidige kapel benoemd als Grafkapel familie della Faille. Die toewijzing is niet terecht: de familie vestigde zich pas in Elene tijdens het interbellum en werd in Leeuwergem in een grafkelder begraven.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000638, Kapel op begraafplaats (S.N. 1981).
  • GERARD F.L.J. 1853: Histoire des anciennes seigneuries de Leeuwergem et d'Elene, Gent.
  • Informatie verkregen van D. De Looze (zomer 2023).