Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Jozef

Beschrijving

Neoclassicistische kerk georiënteerd naar het zuidwesten, in 1858-63 gebouwd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny.

De plattegrond ontplooit: een ingebouwde noordoosttoren, een driebeukig schip van vijf traveeën van verschillende breedte en een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting, tussen twee lage sacristieën. Baksteenbouw met verwerking van arduin voor het lijstwerk en van zandsteen. Afdekking door middel van zadeldak (leien). Noordoostgevel verticaal geritmeerd door hoekpilasters die de gevel en het hoger opgetrokken portaalrisaliet (torenromp) aflijnen. Plint, gekornist hoofdgestel en vereenvoudigde kroonlijst als horizontale belijning. Rondboogportaal met geprofileerd beloop gevat in een rechthoekige omlijsting van arduin; bekronende architraaf en driehoekig fronton op consoles; erboven wapenschild. Vierkante torenromp uitlopend op smallere bovenbouw met afgeschuinde hoeken en twee geledingen; rechthoekige vensters met gelijkaardige bekroning als portaal, oculi, rondbooggalmgaten en naaldspits. Rondboogvensters in de flankerende zijbeukgevels. Zuidoostelijke en noordwestelijke zijbeukgevels geritmeerd door middel van lisenen, bovenaan verbond;en door baksteenfries; drie rondboogvensters (ijzeren harnas). Gelijkaardige vensters in de rechte koortravee; blinde koorsluiting.

Interieur

Verzorgd interieur. Schip geritmeerd door Ionisch geïnspireerde composietzuilen op achtzijdige sokkel. Brede architraaf. Tongewelf met casementen in middenbeuk, gedrukt pseudokruisribgewelf in zijbeuken.

Mobilair: Schilderijen: "Calvarie" (18de eeuw), Vlaamse school; op hoofdaltaar: "ten Hemelopneming van Maria" (19de eeuw). 19de-eeuws meubilair. Orgel van L. Van Petegem (1788), getransformeerd en hersteld door P. Anneessens (1957).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle