Hoekhuis met winkelpui

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met winkelpui

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Zottegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met art nouveau winkelpui

Beschrijving

Hoekhuis met vier traveeën aan weerszij van de afgesnuite hoektravee en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien) met dakvensters, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Eertijds met gelijkaardige gevelordonnantie als nummer 4-5, doch begin 20ste eeuw met één bouwlaag verhoogd. Afgesnuite hoektravee gemarkeerd door bekronende, afgeknotte spits voorzien van vorstkam. Gecementeerde en purpergeschilderde lijstgevel op gepikte plint, voorzien van imitatieblokken op de begane grond. Horizontaal belijnd door middel van kordons en doorlopende lekdrempels op bel-etage en bovenverdieping. Muuropeningen in oranjegeschilderde omlijstingen. Getoogde benedenvensters; rondboogvormige bel-etagevensters verfraaid met neorocaillesleutel; getoogde bovenvensters met gelijkaardige sleutel in de afgesnuite hoektravee, deurvensters gevat in gelijkaardige omlijstingen en voorzien van balkon op consoles met gietijzeren hek. Zijgevel gemarkeerd door houten art nouveau getinte winkelpui en aansluitende bekronende erker (derde en vierde travee). Kroonlijst op modillons.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle