Parochiekerk Sint-Pieter

Beschrijving

Nieuwe parochiekerk, gebouwd in 1954-1957 naar ontwerp van de architecten P. Boxen en F. De Groodt, Brussel, ter vervanging van de oude Sint-Pieterskerk in de Oude Stad.

Kruiskerk, waarvan de plattegrond een driebeukig schip beschrijft van zes traveeën, met vrijwel vrijstaande, vierkante toren, links van de voorgevel, één transept van één travee en een koor van een korte, rechte travee met halfronde sluiting, en sacristie in de kooromgang.

Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien). Toren onder ingesnoerde naaldspits. Rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting.

Betonnen interieur. Midden- en zijbeuken gescheiden door een rij pilasters, bekleed met zwarte natuursteen. Vlakke, betonnen zolderingen met cassettes.

Mobilair

Drie schilderijen, afkomstig uit de oude kerk. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd hout (circa 1700); beeld van Sint-Anna, lindenhout (18de eeuw); beide afkomstig uit de Sint-Petronellakapel; beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd hout (15de eeuw), afkomstig uit de oude kerk. Reliekschrijn met hoofd van Sint-Petronella, smeedijzer (1621). Glasramen door C. Van Eyck, Maastricht, en Wildschut-Yperman (1956).

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maasmechelen. Brussel, 1972, p.28-29.