Hof ten Diepenborre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Diepenborre

Beschrijving

Grote gesloten hoeve, gelegen op een helling in een heuvelachtig, beboomd landschap. Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een gekasseid erf met vaalt. Ten noordwesten, rechthoekige inrijpoort opgenomen in witgeschilderde stalvleugel. Ertegenover, boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) voorheen gemarkeerd door een klokkenruiter met jaartal 1680 oude kern, aangepast in de loop van de 19de eeuw. Baksteenbouw met witgeschilderde erfgevel op gecementeerde en geschilderde plint. Licht getoogde muuropeningen. Beluikte vensters met arduinen lekdrempels. Rechts, twee hoger gelegen opkamers. Deur in geschilderde omlijsting van gesinterde baksteentjes. Aangepaste bakstenen achtergevel met haakse aanbouwen. Links, in het verlengde van het boerenhuis, twee traveeën brede stalvleugel. Dienstgebouwen met witgeschilderde erfgevels. Ten zuidoosten, voetgangersdeurtje naar tuin; rechts, in het verlengde, stalvleugel met twee rechthoekige veldpoorten, samen met de noordwestelijke vleugel onder aaneengesloten pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw. Rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen, halfronde vensters. Ten noordoosten, dwarsschuur onder pannen zadeldak, 1830 gedateerd op een gevelsteen boven een rechthoekig deurtje, rechthoekige poort.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle