Kasteel Daalbroek en hoeve

Beschrijving

Het kasteel (nummer 66) is een alleenstaand herenhuis in vroege Maasstijl met barok-elementen, gelegen tussen de dienstgebouwen: links, het koetshuis en de jagerswoning, rechts, de hoeve; ertussen bevindt zich thans een tuin, afgesloten door een ijzeren hek tussen gietijzeren zuilen.

De datering 1614 door middel van muurankers op de voorgevel is de oudste vermelding. Het moet in oorsprong een versterkt kasteel geweest zijn, een beschrijving uit de tweede helft van de 17de eeuw vermeldt brede grachten, waarvan een gedeelte bewaard bleef, een valbrug, een omheining en een sterke ingangspoort.

Bakstenen gebouw van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met klokkenruitertje en windwijzer; één dakkapel. Mergelstenen speklagen en hoekbanden. Grote smeedijzeren muurankers met krullen. Rechthoekige vensters in een mergelstenen omlijsting met hanenkamvormige latei, mogelijk daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw. Smeedijzeren balkon (eerste helft 19de eeuw) voor de bel-etage. Rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting uit eind 18de - begin 19de eeuw; oorspronkelijk houtwerk; bovenlicht met metalen roedeverdeling. De vensters in de achtergevel werden gewijzigd circa het midden van de 19de eeuw. Portaal en bel-etagevenster uit het derde kwart van de 18de eeuw, in rococostijl: getoogd, in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting met rocaillemotief op de latei van het venster. Zijgevels met aandak en vlechtingen, de rechterzijgevel met mergelstenen speklagen. Elke zijgevel heeft een aantal halfronde, bakstenen zoldervensters en een mergelstenen oculus in de top.

Een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder schilddak, aanleunend tegen elke zijgevel. Zware, mergelstenen kroonlijst.

Het koetshuis is een bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag onder wolfsdak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. De twee getoogde, bakstenen poorten werden gedicht en vervangen door een rechthoekige poort. Bakstenen rondboogvensters en dito deur.

De jagerswoning dateert in kern uit de 17de eeuw. Het is een langgestrekt gebouw onder wolfsdak, thans sterk gerestaureerd, opgedeeld en ingericht als verschillende woningen (nummer 68).

De hoeve (nummer 64) was oorspronkelijk een U-vormig gebouw, de open zijde van het erf naar het kasteel gericht; hier bevindt zich nu een muur. Van deze gebouwen rest de L-vormige vleugel aan de west- en noordzijde van het erf. Het gebouw aan de huidige, oostelijke ingang van het erf, schijnt te dateren uit een latere periode.

Bakstenen gebouwen onder schild- en wolfsdaken (Vlaamse pannen), waarvan de oudste kern wordt aangegeven door een gevelsteen met datering 1714. Smeedijzeren muurankers met krullen. De gebouwen zijn thans sterk gerestaureerd, opgedeeld en ingericht als drie woningen.

Ten westen, het mogelijk oorspronkelijke woonhuis, van één bouwlaag, en mergelstenen hoekband en gewijzigde muuropeningen. Een laadvenster, rechts.

Het haakse gebouw ten noorden is de voormalige, dubbele dwarsschuur. Het linkergedeelte is ingericht als woning. Gewijzigde muuropeningen, op de twee bakstenen rondboogpoorten na; boven de linkerpoort een kalkstenen gevelsteen met jaartal 1714. De poort in de achtergevel is voorzien van mergelstenen imposten en sluitsteen, en kalkstenen posten. Haaks aanbouwsel onder wolfsdak.

• COENEN J., Het kasteel Daalbroek, in: Limburg. Tijdschrift voor Limburgse geschiedenis, oudheidkunde en volkskunst 27, 1948, 10-11, p.190-195.