Sint-Pietershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Pietershof

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Sint-Pietershof: gebouwen

• omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Sint-Pietershof: omgeving

Beschrijving

Voormalige abdijhoeve gelegen ten zuidwesten van de dorpskom. Grote gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gebetonneerde binnenplaats met vaalt.

Ten noordoosten, overluifelde inrijpoort. Ten noordwesten, boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met klokkenruiter, uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Verankerde witgeschilderde gevels op gepikte plint; verhoogde begane grond; aflijnende getrapte baksteenfries. Erfzijde, voorheen beluikte getoogde vensters in gecementeerde omlijsting met sponning; links, rechthoekige vensters onder houten lateien, uit de 19de eeuw. Segmentboogdeur in geschilderde omlijsting van gesinterde baksteentjes onder gebogen druiplijst; links, naast deur, segmentboognisje. Links, gelijkaardig doch smaller en gedicht segmentboogdeurtje in gecementeerde en witgeschilderde omlijsting van gesinterde balsteentjes onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden.

Ten noordoosten, in het verlengde van de inrijpoort, en ten zuidoosten: stalvleugels onder gebogen overstekende zadeldaken (pannen) op houten schoren. Rechthoekige vensters, segmentboogdeuren onder strekse ontlastingsboog, rechthoekige poorten. Ten zuidwesten, rechthoekige veldpoort, opgenomen in een grotendeels vernieuwde dwarsschuur asem- en uilengaten aan de veldzijde.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle