Brouwerij De Landsheer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Landsheer

Beschrijving

Oude brouwerij zogenaamd "De Landsheer", eind 19de eeuw, behorend bij het woonhuis aan het Marktplein (voorheen Dorpsplein 16), doch met toegang onder poort in de Kloosterstraat (voorheen Dreef); de hoek Marktplein - Kloosterstraat wordt gevormd door het brouwerij-café.

De brouwerij bestaat uit herhaaldelijk verbouwde bakstenen constructies van een of anderhalve bouwlaag onder zadeldaken, geschikt rondom een binnenkoer; in het zuiden, de lokalen van een vroeger limonadefabriekje. De resten van een vierkante fabrieksschouw in de noordoostelijke hoek van de binnenkoer wijzen op de vroegere aanwezigheid van een stoommachine.

Binnenconstructie: een afwisseling van houten, op de buitenmuren rustende zolderingen; houten zolderingen ondersteund door gietijzeren zuilen; bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle