Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met deels witgekalkte gebouwen op gepikte plint afgedekt met zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een trechtervormige gekasseide binnenplaats met mestvaalt. Inrijpoort in het dienstgebouw ten zuidwesten.

Ten noorden, éénlaags boerenhuis, dubbelhuistype, onder een gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat) op houten daklijstbalkjes, bekroond met een klokkenruitertje, daterend uit de 18de eeuw. Verankerde roodgeschilderde voorgevel, met witte schijnvoegen op een recente arduinen plint. Rechthoekige vensters op de verhoogde begane grond, voorzien van zandstenen negblokken met duimen; recente lateien van simili-natuursteen en toegevoegde arduinen lekdrempels. Steekboogdeur in een grijsgeschilderde zandstenen omlijsting gemarkeerd door hoekblokken en gegrifte hartvorm in de sluitsteen; vernieuwde steektrap. Deels gewijzigde ordonnantie van de achtergevel; twee getraliede rechthoekige vensters, onder meer getralied houten kozijnraam rechts van de behouden steekboogdeur, laatstgenoemde in een geschilderde omlijsting met oren en druiplijst van gesinterde baksteen. Rechts aandak.

Ten oosten, dwarsschuur afgelijnd door overhoekse en rechte tandlijst; verankerde korfboogpoort. Links, aanbouw onder lessenaarsdak. Rechter zijpuntgevel met baksteenversiering. Ten zuidwesten: stal met steekboogdeur van natuursteen en rechthoekige deur met arduinen stijlen. Veldpoort en rechthoekig deurtje met arduinen stijlen in de westvleugel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle