Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een gekasseid erf met beboomd tuintje. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in oostelijk dienstgebouw. Witgeschilderde gevels op gepikte plinten.

Boerenwoning van één bouwlaag, zes traveeën onder zadeldak met klokkenruiter. Licht verhoogde begane grond. Links keldergat. Rechthoekige muuropeningen; twee linker vensters in omlijsting van gesinterde bakstenen op arduinen onderdorpels, twee rechter vensters in vlakke arduinen omlijsting; steektrap met halfronde treden; deur in een vernieuwde bakstenen omlijsting met tussendorpel; vernieuwd venster in rechter hoektravee. Rechter zijpuntgevel (straatzijde) : twee beluikte rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen.

Links, aanleunend stalletje van twee traveeën onder doorgetrokken zadeldak. Rechthoekige houten kozijnraam met roedeverdeling; steekboogdeur in vlakke arduinen omlijsting, sluitsteen met ingekerfd egmotief tussen letters J.C. en B., boven jaartal 1726.

Zandstenen steekboogdeur in oostelijke stalvleugel. Zuidelijke stal van acht ongelijke traveeën met onder meer rechthoekige poort en rechthoekige vlakke deuromlijsting van arduin; linker zijpuntgevel (straatzijde) toont verbouwing tot woonhuis: drie traveeën met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Oostelijke dwarsschuur (19de eeuw) van vijf traveeën aangeduid door korfbogen op eenvoudige pilasters. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle