Hof ten Plas, gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid rechthoekig erf, daterend uit de 19de eeuw.

Rechthoekige inrijpoort onder zadeldak ten oosten van het boerenhuis. Linker zijpuntgevel met verlaagd aandak en topstuk. Alle gevels worden afgelijnd door een getrapte baksteenfries.

Boerenhuis (nok parallel aan de straat) van één bouwlaag en zeven traveeën Bepleisterde plint. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen latei en lekdrempel; halfronde zoldervensters. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht in een vlakke arduinen omlijsting. Rechter zijpuntgevel met vermoedelijk verlaagd aandak en topstuk.

Ten oosten: zogenaamd "knechtenhuis", twee bouwlagen en twee traveeën. Verhoogde begane grond. Steekboogvormige muuropeningen; vensters onder houten lateien, arduinen lekdrempels. Deur met steektrap. Zijpuntgevels bewaren muurvlechtingen. Aanpalend lager gedeelte van drie traveeën, één bouwlaag: rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

Overige dienstgebouwen (onder meer dwarsschuren ten noorden en westen): rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Links stal met rechthoekige deur met arduinen stijlen (1656).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle