Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Opdracht

Beschrijving

Neoclassicistische kerk van 1842 gelegen ten zuidoosten van de dorpskom; het omringend kerkhof is vervangen door een plantsoentje (ten noorden) en een parking (ten zuiden). Van de vroeggotische kerk uit de 13de eeuw is enkel de toren overgebleven, heden geïntegreerd in de westgevel.

De plattegrond ontvouwt: een vierkante westtoren, een driebeukig schip van zes traveeën, een koor met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristieën in het verlengde van de zijbeuken. Gerestaureerde zandstenen toren met onderbouw in kleiner verband, noord- en zuidwand ten dele met bakstenen bekleding, uit de 19de eeuw; ingesnoerde spits (leien). Bakstenen schip onder zadeldak (leien) afgewolfd aan de westzijde; plint en hoekblokken van zandsteen (hergebruikt materiaal?); getrapte bakstenen fries. Sobere westgevel, gemarkeerd door hoekblokken en muurbanden van zandsteen; aflijnende getrapte baksteenfries. Ingebouwde vroeggotische westtoren, gekantonneerd door steunberen (13de eeuw en tweede kwart van de 19de eeuw) met een versnijding. Rechthoekige neoclassicistische deur, geflankeerd door arduinen Toscaanse pilasters onder zwaar hoofdgestel; daarboven smalle spitsboognis met Sint-Antoniusbeeld; rechthoekige galmgaten (ten westen), verder ten noorden en ten zuiden, spitsboogvormige galmgaten (een per wand) in zandstenen omlijsting, onder omlopende druiplijst. Westelijke travee van noord- en zuidgevel met oculus en duidelijke bouwnaad, verder rondboogvensters met arduinen imposten, sleutel en lekdrempel. Koor met zelfde vensters. Onder het koor is een doorgang voorzien. Noord- en zuidgevel van de sacristieën met oculus en rechthoekig getralied venster; in zuidgevel, segmentboogdeurtje in omlijsting van arduin. Oostgevel: rechts, Christus aan het kruis, links, getralied venster.

Interieur

toren met geplafonneerde zoldering. Middenbeuk geritmeerd door rondboogarcaden op Toscaanse zuilen met hoge achtzijdige arduinen sokkels. Tongewelf in de middenbeuk, Boheemse kappen boven de zijbeuken. Koor: halve koepel op gepleisterde ribben.

Mobilair

Schilderij "Onze-Lieve-Vrouw schenkt de rozenkrans aan Sint-Dominicus", toegeschreven aan G. de Crayer.

Doksaal en orgel door Ph. Anneessens (Ninove) 1847; transformatie 1929 door J. Stevens. Grafstenen ingewerkt in de sokkel van noordgevel; uitgewerkte grafplaten uit de 19de eeuw opgesteld tegen zelfde gevel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle