Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve van het gesloten type met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf. Breedhuis, schuin ingeplant ten opzichte van de straat, met twee verdiepingen onder een gebogen zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Bak- en zandsteenbouw uit de 17de eeuw met latere aanpassingen. Verankerde en geschilderde voorgevel van zes traveeën, heden zeven op de begane grond; gecementeerde plint. Verlaagde, beluikte vensters met arduinen lekdrempels en houten latei (19de eeuw); zandstenen bovendorpel, sporen van wigvormig ontlastingssysteem en zandstenen muurbanden ter hoogte van de dorpels wijzen op voormalige kruiskozijnen. Toegevoegde rechthoekige deur (19de eeuw) in de tweede travee. Mooi gesneden houten daklijstbalkjes. Deels heropgemetste verankerde achtergevel op een hoge gecementeerde plint. Steekboogvensters van zandsteen met sponning en duimen; kloosterkozijn op de bovenverdieping laadvenster. Gedicht steigergat links. Zijtrapgevels (12 trappen en 14 trappen + topstuk).

Interieur met mooie gemarmerde trap van hout (18de eeuw?) en geschilderde natuurstenen schouw (laatgotisch type) met bepleisterde schouwmantel.

Rechts bijbouw met anderhalve verdieping en twee traveeën onder een zadeldak (pannen) op daklijstbalkjes, 1730 gedateerd op een sluitsteen. Horizontale bouwnaad en rechterzijpuntgevel met sporen van muurvlechtingen en zandstenen kraagsteen wijzen op een verhoging (19de eeuw). Beschilderde voorgevel met beluikt kloosterkozijn gemarkeerd door zandstenen muurband en cordon ter hoogte van beneden- en tussendorpel. Rechthoekige bovenvensters. Korfboogpoort voorzien van grijsgeschilderde zandstenen negblokken, imposten, sluitsteen en boogomlijsting. Achtergevel met ellipsboogvormige poort van zandsteen; jaartal 1730 op de sluitsteen. Toegang van bijbouw tot breedhuis door middel van twee rondboogdeurtjes van zandsteen verbonden door zandstenen steektrap.

Recentere en gewijzigde aanhorigheden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle