Kasteeldomein van Neigem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein van Neigem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Neigem

Beschrijving

Deels ommuurd domein gelegen op het grondgebied Meerbeke. Omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, gelegen midden de weiden en prachtige hovingen met beboomde toegangsdreef aan de noordoostzijde van de dries (Brusselstraat). Voor het eerst vermeld in de 12de eeuw. Vanaf de 13de eeuw bewoond door de heren Van Wedergraete, ook Contrecur genoemd. De middeleeuwse burcht werd vermoedelijk in de 18de eeuw verbouwd, volledig heropgericht na een brand, eind 19de- begin 20ste eeuw. In 1949 aangepast en met één verdieping verlaagd.

Neotraditioneel getint kasteel uit de 20ste eeuw met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektorens; kelders en fundamenten opgetrokken uit Spaanse baksteen. Bakstenen poortgebouw (Brusselseheerweg) onder een gecombineerde bedaking (leien) op daklijstbalkjes, uit de 18de eeuw. Centrale korfboogpoort voorzien van arduinen negblokken, imposten en boogomlijsting onder een geknikt zadeldak. Laterale vleugels onder een mansardedak met beluikte steekboogvensters voorzien van arduinen hoekblokken. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon (?), gebruikt als duiventoren. Vierkante toren onder een afgesnuit zadeldak (leien). Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor hoekblokken, steiger- en schietgaten. Toegevoegde steekboogdeurtjes. Eveneens ten noordoosten, houten brug met vier natuurstenen pilastertjes voorzien van wapenschilden. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en koetshuis, laatstgenoemde geritmeerd door rondboogarcaden, daterend uit begin 20ste eeuw (?).

• VAN DEN ABEELE-BELLON, Neigem in het Pajottenland, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 1969.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Kasteelpark

De parkaanleg loopt verder ten noorden van de Wolfputbeek. In het noordoosten van het domein bevindt zich een derde toegang die wordt afgesloten door ijzeren hekken met hekpijlers, omgeven door twee opgaande paardenkastanjes als welkomstbomen.

Auteurs: Claeys, Dries