Stoommouterij en -brouwerij De Engel

Beschrijving

Voormalige stoommouterij en -brouwerij "De Engel", waarvan de huidige gebouwen circa 1900-1910 opgetrokken werden. Op deze plaats was echter reeds begin 19de eeuw een brouwerij, en nadien eveneens een stokerij actief. De brouwerij is sedert 1962 buiten werking.

Bakstenen gebouwen van drie bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen), geschikt links en rechts van vierkante mouteest. Erfgevel met gietijzeren trappen en hijsinstallatie.

In de aard der gebouwen komt de functieverdeling en het productieproces tot uiting. Van links naar rechts: Ketelhuis (slechts één bouwlaag onder zadeldak), met voor dit een vrijstaande ronde schouw (aan de top uitkragend en voorzien van druiplijst; versterkt door middel van ijzeren banden) op vierkante schouwbasis met natuurstenen afdekking. Machinehuis, met opmerkelijke binnenconstructie van zwevende vloeren op drie opengewerkte niveaus door middel van ijzeren I-balken en bakstenen troggewelven tussen I-profielen opgebouwd omheen een centrale dragende metalen kolom. Mouteest van drie vloeren; ronde eestschouw afgedekt door middel van afgeplat koperen koepeldakje, voorzien van windwijzer, gemerkt "PC" (Paul Cosyns). Brouwerij (binnenconstructie van bakstenen troggewelven tussen I-profielen, al dan niet ondersteund door ijzeren I-balk, rustend op muren en gietijzeren zuil met kopplaat).

De technische installatie is ontmanteld.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle