Watermolen Vreckommolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen Vreckommolen

• is aangeduid als beschermd monument Watermolen Vreckommolen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen Vreckommolen met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen

Beschrijving

Vervallen watermolen op de Molenbeek (ontoegankelijk). Bakstenen woonhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw, met oudere kern. Rechthoekige vensters en twee rechthoekige deuren, laatst genoemden in een vlakke omlijsting van arduin. Rechts aanbouw. Rechts, zijgevel afgelijnd met zandstenen hoekblokken; rechthoekige deur gevat in een zandstenen omlijsting. Losstaande bakstenen aanhorigheden onder zadeldaken (Vlaamse pannen), zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De omgeving van de watermolen heeft een landelijk karakter en onderging sinds 1880 geen belangrijke wijzigingen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000898, Vreckom 10, watermolen, genaamd Schoreelsmolen met onmiddellijke omgeving (J. De Schepper, 1994).