• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve, schuin ingeplant ten opzichte van straat, met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) gegroepeerd rondom een gekasseid erf met mestvaalt. Overluifelde inrijpoort ten noordoosten.

Boerenburgerhuis (nok evenwijdig aan straat) ten zuidoosten. Dubbelhuis met één verdieping en zeven traveeën en linker-poorttravee, op de deursluitsteen gedateerd 1768. Verzorgde straatgevel, rechts afgelijnd door zandstenen hoekstenen; hoge gecementeerde plint. Beluikte rechthoekige vensters gevat in een arduinen omlijsting met sponning en strekse ontlastingsboog. Korfboogdeur in een beschilderde omlijsting van zandsteen met uitstekende imposten en sluitsteen gemarkeerd door inscriptie H.V.C.L. 1768 (Hendrik Van Cauwelaert). Getraliede rechthoekige zoldervensters. Links, inrijpoort onder houten latei. Erfgevel van zes traveeën met kleine rechthoekige venstertjes voorzien van zandstenen onderdorpels, hoekblokken of omlijsting; gewijzigde tweede en derde travee. Rechthoekige deur in een zandstenen omlijsting met hoekblokken; poort links, afgelijnd door zandstenen negblokken; zuidelijke zijpuntgevel met twee kleine rechthoekige venstertjes van zandsteen en mooi geprofileerd zandstenen steekboognisje met bekronend druiplijstje en recent Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Stalvleugel (ten zuidwesten) onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen); oudere kern aangegeven door een zandstenen muurgedeelte met steekboogdeur voorzien van zandstenen negblokken en monolietlatei met jaartal 1757. Langsschuur (ten noordwesten) door middel van muurankers in de heropgemetste linker zijpuntgevel gedateerd 1810. Rechthoekige en boogvormige muuropeningen met zandstenen negblokken. Rechter zijpuntgevel afgewerkt met muurvlechtingen; inrijpoort met zandstenen rechtstanden onder houten latei. Lager, minder belangrijk dienstgebouw ten noordoosten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle