Korenwatermolen en molenaarswoning

Beschrijving

Voormalige korenwatermolen op de Beverbeek; in 1872 voorzien van een stoommachine. In 1957 gedeeltelijk herbouwd en gewijzigd in maalderij met dieselmotor. Het ijzeren bovenslagrad werd een tiental jaar geleden verwijderd. Heden worden cilindermolens en enkele (industriële) maalstenen via centrale drijfassen door een recente Lister-dieselmotor in beweging gebracht.

Bakstenen gebouw van twee verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak (golfplaten). De ingebouwde vierkante schoorsteen op vierkant voetstuk en met natuurstenen afdekking, wijst op de aanwezigheid van de stoommachine in de 19de eeuw. Steekboogvormige vensters en rechthoekig laadvenster.

Aanpalende molenaarswoning van vier traveeën en twee verdiepingen met rechthoekige muuropeningen en bakstenen versieringen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Links ervan: ouder gedeelte van twee traveeën en één verdieping onder een zadeldak (pannen), door middel van muurankers in de zijpuntgevel gedateerd 1776, doch later aangepast. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Met muurvlechtingen afgewerkte zijpuntgevel; achtergevel verhoogd.

Bakstenen dienstgebouwen uit de 19de eeuw.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen , p. 12