Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk één geheel (?). U-vormig complex, bestaande uit een herenhuis, links, en een dienstgebouw, rechts, waartussen, inspringend, een tweede, lagere woning; beide eerstgenoemde delen zijn verbonden door een lage muur waarop een hek. Grote tuin achteraan, door een muur van de straat afgesloten.

Neoclassicistisch herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk onder zadeldak, thans, na vergroting naar achteren toe, onder wolfsdak. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond met hardstenen plint. Lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, beluikt op de benendenverd. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk. In de vergroting naar achteren is een torenachtig uitbouwsel op de hoek der achtergevel geplaatst, iets hoger dan het oorspronkelijke gebouw, en voorzien van een tentdakje.

Het dienstgebouw is een rechthoekig, bakstenen gebouw van twee + drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak. Straat- en achtergevel geritmeerd door rondbooglisenen, en voorzien van kleine, halfronde vensters.

De inspringende vleugel (numemr 67) telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De benedenverdieping der drie middentraveeën springt terug en er wordt op die manier een overkraging gevormd, gedragen door een metalen I-balk op twee ijzeren zuiltjes. Muuropeningen zoals in nummer 65.