Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve met belangrijke volumewerking; gelegen aan een kruispunt op een helling. Heden verdeeld in twee woongelegenheden door middel van bakstenen muur op binnenplaats. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen, kunstleien) rondom oorspronkelijk vierkant erf (gekasseid en geplaveid). Rechthoekige inrijpoorten opgenomen in dienstgebouwen ten noorden, ten oosten en ten westen. Woonhuis (ten zuiden) in twee verdeeld: het ene is heropgebouwd (twee bouwlagen); het andere gedeeltelijk bewaard (19de eeuw): twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien) met dakoverkraging; witgeschilderde gevel op gepikte plint; rechthoekige muuropeningen onder houten lateien; steektrap met kelderdeur. Noordelijke dwarsschuur met vakwerkbouw aan erfzijde: zichtbare stijlen, ankerbalken, vullingen met flitswerk en leem, bakstenen stoel; witgeschilderde rechter zijpuntgevel op gepikte plint; bewaarde muurvlechtingen. Aan straathoek, bakstenen wegkapelletje onder zadeldekje: nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Lage stal ten oosten: witgeschilderde gevels op gepikte plinten; houten muurankers aan straatzijde; rechthoekige muuropeningen onder houten lateien aan erfzijde. Vermoedelijk aangepaste stal ten westen met nieuwe inrijpoort, steekboogdeur en rechthoekig venstertje.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle