erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Gertrudis

bouwkundig element
ID
9319
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9319

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op een hellend terrein met hoge dam (ten oosten afgewerkt met kasseistenen, op het kruispunt (ten oosten) van de Dorps-, Kerk- en Paardeveldstraat. Pleintje met parking ten zuidoosten. De voormalige kerk, afhankelijk van de abdij van Nijvel, dateerde uit de 15de- 16de eeuw; zij was klein en breed, had een zware toren met ten zuiden traptoren, hoger koor en bijgebouwde zijbeuken (zie tekening A. Heins, 1904). Neogotische vernieuwing door H. en V. Vaerwyck in 1909, met uitzondering van het laatgotische koor.

De plattegrond vertoont heden: vierkante westtoren met achtkantige noordelijke en zuidelijke traptoren, driebeukig schip van vier traveeën; koor van drie rechte traveeën met driezijdige sluiting, twee zijkoren van één rechte travee met driezijdige sluiting en een ten noorden gelegen sacristie. Baksteenbouw met grijswitte natuursteen; zandstenen koor en sokkel; leien bedaking. Westtoren van drie geledingen; hoeksteunberen; noordelijke- en zuidelijke traptorens ter hoogte van de tweede geleding. Tudorboogvormig portaal, erboven een spitsboogvenster, twee rechthoekige lichtgleuven en gekoppelde spitsboogvormige galmgaten in elke zijde; ingesnoerde spits. Zijbeukgevels uitgewerkt als vier kapelgevels onder zadeldaken met aandaken op schouderstukken, muurvlechtingen en waterspuwers; ritmerende steunberen, spitsboogvensters en lichtgleuven in de top. Zijkoren onder lagere bedaking; steunberen en spitsboogvensters. Laatgotisch koor; iets lagere nok en aandak ten westen; enkelvoudig versneden steunberen. Spitsboogvensters in geprofileerde omlijstingen met druiplijstje en kruisbloembekroning; afzaat aansluitend bij omlopende waterlijsten. Ten noorden sacristie van één bouwlaag, drie traveeën onder zadeldak, driezijdige erkervormige uitbouw; natuurstenen bolkozijnen. Overdekking door middel van kruisribgewelven voor het schip, straalgewelf voor koorsluiting en zijkoren (baksteen met natuurstenen ribben); ronde zeilen met hoge sokkels en achtkantige kapitelen en halfzuilen.

Mobilair

Schilderijen: "Onze-Lieve-Vrouw met Rozenkrans" (Van Cleef de Oude of G. de Craeyer). Kruiswegtaferelen van Meganck (1867); medaillons in koorlambrisering (tweede kwart 18de eeuw): "Heilige Rochus", "Sint-Pieter in de boeien", "Heilige die de Heilige Schrift onderwijst" en "Heilige Apollonia voor de rechter" (onbekende meesters). Lambrisering in het schip met houten medaillons met voorstellingen van de evangelisten (1746); communiebank (1746); twee biechtstoelen (1756); Preekstoel (1764); kerkmeesterbanken (tweede en derde kwart van de 18de eeuw). Zerken tegen koorsluiting met onleesbare gotische letters, andere uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Appelterre-Eichem

  • Is deel van
    Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Gertrudis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9319 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.