Stadhuis van Ninove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis van Ninove

• is aangeduid als beschermd monument Stadhuis van Ninove

Beschrijving

Vervangt de voormalige schepenhal, voor het eerst vermeld eind 14de eeuw, verwoest eind 15de eeuw en in 1497 heropgebouwd; in 1562 en 1571-1574 hersteld en na een grote brand in 1603 terug opgetrokken. Het huidige stadhuis werd in 1834, na de brand van het vorige, gebouwd naar ontwerp van architect Louis Roelandt.

Neoclassicistisch hoekgebouw van het dubbelhuistype met drie verdiepingen onder een schilddak; bekronend lantaarntorentje op vierkante sokkel van zandsteen, door middel van sierankers gedateerd 1834. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën afgelijnd door hoekblokken. Horizontale geleding door balkon op consoles over de hele gevelbreedte der bel-etage, doorlopende arduinen lekdrempels der rechthoekige bovenvensters en entablement met gelede architraaf en kroonlijst op modillons. Rondboogvormige benedenvensters in rondboognissen gemarkeerd door geblokte omlijsting met arduinen imposten. Bel-etage- en bovenvensters in een riemomlijsting, laatstgenoemde bekroond door middel van een gestrekte arduinen druiplijst op consooltjes. Centrale rondboogvormige vleugeldeur met waaiervormig bovenlicht.

Gelijkaardige behandeling van de vijf traveeën brede zijgevel; geen ingangsdeur, balkon en gevulde steigergaten.

Interieur: behouden houten dubbele wenteltrap met empire inslag; gemeenteraadszaal verfraaid met empiremotieven.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle