Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Beschrijving

Aangaande orgels vóór 1855 is enkel bekend dat er onderhouds- en herstelwerk werd uitgevoerd onder meer door P.J. de Volder (1823 e.v.), Petrus Schotte (dit is de lokale organist), ab 1829; J.-B. van Houtte, 1844; F. van Heeckhoute, 1848 (tot nu onbekend orgelmaker).

Het huidige orgel werd gebouwd door H. Loret (Brussel-Laken), in 1855. Tot 1860 is het Loret zelf die het orgel onderhoudt; daarna wordt klein onderhoudswerk verricht door de lokale organist. Verder worden nog werken uitgevoerd in: 1870 : J.-Fr. van Houtte (Waregem), stembeurt; 1878 : L. Demazière (Roeselare), grote herstelling; 1880 & 1885 : kleine herstellingen door koster J. Decraene; 1888 : reparaties door koster M. Schotte; 1892 : Fr. Loncke (Alveringem), stembeurt; 1896 : Ch. Liem (Ledegem), herstelling & verder onderhoud tot 1905; 1905 : O. Anneessens (Kortrijk), ingrijpende transformatie; 1926 : J. Anneessens (Menen), plaatsing electro-ventilator; 1933 : V. van de Loo (Rotselaar), revisie; 1981 : 'Loncke Orgelbouw' (Zarren), totale renovatie.

Auteurs: Roose, Patrick