Orgel parochiekerk Sint-Augustinus (Stasegem)

Beschrijving

Voorgeschiedenis. In 1904 plaatste S. Van Bever hier tweedehands een orgel (zonder de orgelkast), afkomstig was uit de Brugse Karmelietenkerk. Dit orgel, gebouwd in 1755 door A.J. Berger, was reeds in Brugge in 1876 grondig omgebouwd door L.B. Hooghuys (Brugge). Ook Van Bever voerde wijzigingen door, bij de overplaatsing en heropbouw in Stasegem. Een nieuwe eiken kast was gemaakt door de lokale schrijnwerker Verlinden. In 1924 werden werken uitgevoerd door J. Anneessens. Een herstelling had plaats door J. Loncke, in 1947. In 1968 werd het orgel getransformeerd door H. Laureys; de orgelkast verdween en het pijpwerk werd in open opstelling geplaatst.

Huidige toestand. In 1994 werd een "nieuw" orgel gebouwd door "Les Artisans de Tournai"; hierin werden al de waardevolle elementen uit het bestaande orgel herbruikt; het instrument werd gebouwd in een occasie-orgelkast afkomstig uit Tourcoing. Nota: Het Laureys-orgel is na 1994 op het doksaal blijven staan; alle oud materiaal dat bruikbaar was voor het nieuwe koororgel werd er uit genomen.

Auteurs: Roose, Patrick