Orgel parochiekerk Sint-Amelberga

Voorgeschiedenis:

In of kort voor 1824 was een nieuw orgel gebouwd door Jeremias Delmotte (Otegem). In 1870-1872, na de voltooiing van de nieuwe kerk, werd een orgel gebouwd door L.-B. Hooghuys (Brugge). De kerktoren, inclusief orgel, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest, op 17 oktober 1918.

Rond 1925 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens (Menen).

Huidig orgel:

Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij hergebruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neogotisch meubilair (dat in deze kerk aanwezig was?). Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.