Orgel kerk van het minderbroedersklooster

Beschrijving

Tot 1868 was in de Minderbroederskerk een orgel aanwezig met een fraaie 18de-eeuwse orgelkast en een instrument dat door de Gentse orgelmaker Van Peteghem zou gerenoveerd geweest zijn. Het werd in 1868 overgeplaatst naar de parochiekerk van Wijer (provincie Limburg, hoofdgemeente Nieuwerkerken), waar het zich nog steeds bevindt. In of rond 1868 werd vervolgens een nieuw orgel gebouwd in de Minderbroederskerk van Tielt. De bouwer is vermoedelijk Arnold Clerinx (de passage in Tielt van een orgelbouwer uit Sint-Truiden kan verklaard worden door het feit dat het centrale bestuur der Minderbroeders in Sint-Truiden gevestigd was). In 1912 werd een herstelling uitgevoerd door Xavier Wetzel (Jambes). Na de Eerste Wereldoorlog was het onderhoud toevertrouwd aan de orgelbouwers Anneessens (Menen). In 1965 werd het instrument grondig gerenoveerd door de firma Loncke (Esen).

Bron: Roose, P. Orgel kerk van het (voormalig) minderbroedersklooster
Auteurs: Roose, Patrick