Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Rijhuizen opgevat als een geheel van negen traveeën, respectievelijk vier en vijf traveeën, met twee verdiepingen en zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels op plint van arduin; imitatiebanden op begane grond afgelijnd door brede arduinen puilijst. Rechthoekige benedenvensters en steekboogvormige, omlijste bovenvensters voorzien van arduinen lekdrempels en licht vooruitspringende borstweringen. Bovenverdieping geritmeerd door zware arduinen balkons op consoles met balustrade (derde en zevende travee). Rechthoekige deur en poort respectievelijk in de derde en negende travee. Hoofdgestel met cordon, trigliefen afwisselend met casementen, tandlijst en kroonlijst op klosjes.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle