Hoeve met losstaande bestanddelen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, met oude kern uit de 17de eeuw(?). De straat (Driebunders) loopt door het erf.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (hoofdzakelijk Vlaamse pannen). Ten noorden van het erf, in L-vorm, het voormalige woonhuis en de stallen. Links ervan werd een nieuw woonhuis aangebouwd. De stal parallel met de Houterstraat, behield de oudste delen: de zij- en achtergevel zijn voorzien van mergelstenen banden en hoekbanden, de zijgevel voorheen voorzien van mergelstenen afwerking van het aandak.

De overige delen werden sterk verbouwd in verschillende perioden .

Aanvullende informatie

De gebouwen links van Driebunders zijn gesloopt (Houterstraat 49-51). De verbouwde stal met oude kern aan de straatzijde, rechts van Driebunders (Houterstraat 53) is wel bewaard, maar de site is onherkenbaar als ensemble.

• Informatie verkregen van de toenmalige Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Zolad+, nu Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Oost-Haspengouw & Voeren (5 september 2012).
  • Informatie verkregen van Hekate naar aanleiding van herinventarisatie Lanaken (8 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els