Parochiekerk Sint-Bavo

Beschrijving

Voorheen éénbeukige kerk, gebouwd op natuurstenen sokkel, met links geasfalteerde parking. Rechts, tuintje afgesloten door middel van hek. De classicistische kerk van 1775 werd herbouwd en vergroot met een zuidelijke beuk in 1962, onder leiding van architect Roger van Driessche, zie gegevens vermeld op een gedenksteen in het portaal.

De plattegrond ontvouwt een tweebeukige kerk van vier traveeën met een achtzijdige westtoren, een koor met een rechte travee en driezijdige koorsluiting en een sacristie ten oosten. Gebouw van baksteen met plint, negblokken en hoekblokken van zandsteen (hergebruikt materiaal) onder zadeldak (leien); zuidelijke beuk van gevelsteen onder lessenaarsdak (leien) met afwolving van westelijke gevelzijde.

Westgevel met onderbouw van zandsteen, top met schouderstukken en lijsten van witsteen. Ingebouwde westtoren onder ingesnoerde spits (leien). Rechthoekige deur in geriemde omlijsting van arduin op neuten, bekronend driehoekig fronton met cartouche; sluitsteen met tekst en jaartal 1775 (hergebruikt materiaal). Aan weerszij, oculus in zandstenen omlijsting. Daarboven, rondboogvenster ingeschreven in verdiepte rechthoekige met druiplijst (witsteen), dito galmgat.

Noordgevel, koor en sacristie met segmentboogvensters afgewerkt met zandstenen hoekblokken, afwisselend met baksteenlagen; arduinen afzaat. Zuidgevel met kleine rechthoekige vensters. Toren onder spitstongewelf. Hoofdbeuk met rondboogarcaden op zware vierkante pijlers (zuidzijde); boheemse kappen met gordelbogen op Toscaanse pilasters. Geplafonneerde zuidelijke zijbeuk met casementen. Koor onder kruisribgewelf en afgesloten door half koepelgewelf.

Mobilair: Mobilair uit de 18de eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle