Vlashoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vlashoeve

Beschrijving

"Vlashoeve", gelegen op de grens met Izegem. Bestaande uit voornamelijk 20ste-eeuwse hoevegebouwen en een vlasfabriek, op een site opklimmend tot de 17de eeuw.

De hoeve wordt naar verluidt reeds vermeld in het leenboek van het Hof van Poeke (1673), toen in bezit van Jan van Hecke. Schematisch weergegeven op de 18de-eeuwse kaart van de heerlijkheid Meulewalle, in de 20ste eeuw uitgebreid met vlasfabriek. Sinds 1803 bewoond en uitgebaat door leden van de familie Holvoet. In 1847 (Atlas der Buurtwegen) bestaat de hoeve uit drie losstaande volumes, een woonhuis parallel met de straat en een groot en klein landgebouw, aan de straat palend en haaks daarop gesitueerd. In 1937 registreert het kadaster een reeds enkele jaren voorheen uitgevoerde vergroting van de hoeve (uitbreiding woonhuis, afbraak klein oostelijk landgebouw en bouw van een groter volume tegen de oostelijke perceelsgrens). In 1948 laat Achiel Holvoet-Debrabandere ten oosten van de hoeve een roterij en zwingelarij optrekken, daarvoor wordt het oostelijke landgebouw afgebroken. Het kadaster noteert in 1965 een "aanzienlijke wijziging" aan de vlasfabriek. Het vlasbedrijf bleef actief tot 1993. De vlasschuur tegenover de hoeve ten westen van de straat werd reeds in 1936 door Achiel Holvoet gebouwd.

Aaneengebouwd zwingelarij- en roterijvolume ten oosten van het erf. Zwingelarij uit rode baksteen (betonskelet) met achtergelegen roterij in betonbouw bestaande uit zeven rootkamers, afgesloten met ijzeren schuifdeuren. Bewaarde bakstenen fabrieksschoorsteen en machinepark, onder meer dieselmotor, stookketel, vlasbinder en zwingelturbine van de firma De Poortere uit Beveren-Leie.

Westelijk gesitueerde roodbakstenen schuurstalvleugel (nok haaks op de straat) onder zadeldak in mechanische pannen, achteruitwijkend noordelijk deel onder lagere nok. Landgebouw onder meer gekenmerkt door muuropeningen onder betonlatei, tweedelig houten deurtje, laaddeur onder dakoverstek en hoge metalen schuifpoort.

Nieuw woonhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw ten noorden van het erf.
Aan de overzijde van de straat bevindt zich een bijhorende driebeukige roodbakstenen vlasschuur onder opeenvolgende zadeldaken in mechanische pannen (nok parallel met de straat). Centrale poort onder kapelnis. Interieur met bewaard houten gebinte.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1936/1, 1937/1, 1948/1.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Harelbeke, nr. 1540 b: 3 kaarten heerlijkheid Meulewalle, ten noorden van de weg van Lendelede naar St.-Eloois-Winkel, 18de eeuw.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 138.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien