Villa den Ast

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa den Ast

Beschrijving

Villa "den Ast", volgens kadaster gebouwd in 1978 voor F.G. Veldeman. Ontwerp uit 1973 voor het echtpaar Daumerie-Simoens, van de hand van architect Arnold Van Gheluwe werkzaam voor het Architectenbureau Kortrijk.

Villa in tuin voorzien van grasperken en enkele hoge bomen, afgescheiden van de straat door lage haag. Eenlaagse woning onder platte bedaking met grosso modo U-vormig grondplan. Witgeschilderde baksteenbouw, gekenmerkt door een afwisseling van gesloten en open gevelwanden, onder overkragende met hout beklede kroonlijst tussen doorgetrokken muren. Verticaal accent in de vorm van breed en hoog oplopend schoorsteenvolume in zwarte bakstenen, eveneens gebruikt voor de lage plint.

• Gemeentearchief Lendelede, Bouwvergunningen, 1973, nr. 634.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1978/1.