Hoeve de Ravenest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve de Ravenest

Beschrijving

Kleine hoeve "de Ravenest", gelegen naast een oude landwegel, op enige afstand van de weg, sinds deze in de tweede helft van de 19de eeuw werd rechtgetrokken. In situ minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie afbeelding op de Ferrariskaart (1770-1778). In de 19de eeuw bevond zich achter de hoeve een snuifmolen, een kleine staakmolen die gebruikt werd om tabak te malen voor de productie van snuif, in de volksmond "het Snuifkot" genoemd. De molen wordt vermoedelijk opgericht in de periode 1815-1818, staat afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1847), en wordt afgebroken in 1852. In 1818 wordt de molen omschreven als "moulin à vent pour tabac".

In de eerste decennia van de 19de eeuw bestond de hoeve uit drie volumes, een boerenhuis en een groot en een klein landgebouw. Circa 1864 (vermelding "plus de 3 ans" in kadaster) wordt het boerenhuis omgevormd tot driewoonst, een situatie die volgens kadaster minimaal tot in de jaren 1930 blijft bestaan. Het volume wordt circa 1864 ten westen en in 1879 ten oosten vergroot. De twee oude landgebouwen verdwijnen respectievelijk in 1879 en later en zijn vervangen door drie kleine volumes. De westelijke woning uit circa 1864 is thans eveneens verdwenen.

Witgekalkte hoevegebouwen onder pannen zadeldak. Verankerd bakstenen woonhuis met dak in dubbel gegolfde mechanische pannen, nok evenwijdig met de straat, gedeeltelijk gepekte plint. Rechte muuropeningen voorzien van luiken en gedeeltelijk bewaard schrijnwerk (schuiframen in de zuid- en T-ramen in de noordgevel), betegelde onderdorpels.

Kleine bijgebouwen, ten zuidwesten en zuiden grosso modo haaks op het woonhuis, en aan zuidoostelijke zijde parallel met het woonhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1852/24, 1864/53, 1874/3, 1881/53, 1931/29.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 486.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien