Dorpswoning met smidse

Beschrijving

Eenlaagse woning met geïncorporeerd atelier, in 1896 gebouwd door smid Vital Honoré-Samyn, zie nummer 121. In 1929 wordt ten oosten een losstaand magazijn bijgebouwd. Circa 1933 als gevolg van veranderde eigendomssituatie, kadastraal gesplitst in respectievelijk woonhuis en smidse. De site blijft minimaal tot in de jaren 1950 eigendom van de smedenfamilie Honoré. Roodbakstenen volume onder zadeldak in mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat), bestaande uit woonhuis en werkplaats onder dezelfde nok, lange ankers, voorliggende bakstenen stoep. Dubbelhuis met deur (vernieuwd) onder segmentboogvormig bovenlicht en vensters onder betonlatei waarin bewaarde schuiframen. Industrieel gedeelte gekenmerkt door een binnen een uitsparing aangebrachte schuifpoort, geflankeerd door rondboogvormige vensteropeningen met ramen voorzien van kleine ijzeren roedeverdeling. Oostelijke zijgevel met dito rondboogvenster en getoogde laaddeur. Centraal boven de poort in de straatgevel bevindt zich een segmentbogige nis met een roodgeschilderd gietijzeren wapenschild.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1896/12, 1929/41, 1933/24.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien