Boerenwoning van 1879 met suikerijdrogerij

Beschrijving

Eénlaagse woning, volgens kadaster in 1879 samen met een aanpalende "suikerijdrogerij" gebouwd door landbouwer Andries Debrabandere-Dumortier. De cichoreiast wordt in hetzelfde jaar uitgebreid met een magazijn ten westen, pas geregistreerd in 1880. De ast werd onlangs afgebroken.

Bruinbakstenen lijstgevel van zes traveeën en een bouwlaag onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel aan de straat), sierankers. Woning van het dubbelhuistype gekenmerkt door muuropeningen onder segmentboogstrek, met geïncorporeerd wagenhuis ten westen onder korfboogvormige ontlastingsboog. Bewaarde T-ramen waaronder natuurstenen onderdorpels, vernieuwde deur en poort. Sporen van verdwenen dakvenster boven deur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1879/9, 1880/11.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien