Hoeve ter Vluggebusch

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve ter Vluggebusch

Beschrijving

Hoeve "ter Vluggebusch", genoemd naar het bos "de Vlugghe" dat zich eertijds ten noorden van de hoeve bevond. Historische hoeve voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse losstaande bestanddelen en een woonhuis met oudere kern, op een site minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.

De hoeve staat reeds afgebeeld op een kaart in het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik (circa 1645). Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden vier losstaande volumes weergegeven. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) eveneens afbeelding van vier volumes, een noordelijk gesitueerd woonhuis met ten zuidoosten daarvan een schuin tegenover het woonhuis gebouwde stal, een groot volume (vermoedelijk schuur) in het zuidwesten en een bakhuis in de zuidoostelijke hoek van het perceel. Het bakhuis heeft thans plaatsgemaakt voor een nieuw boerenhuis. Schuur en stal worden wellicht op het einde van de 19de eeuw herbouwd, maar pas bij het kadaster geregistreerd in 1939.

Verhard erf met solitaire boom, toegankelijk aan oostelijke zijde via eenvoudig roodgeschilderd hek. Verankerde roodbakstenen historische hoevegebouwen, aangevuld met enkele 20ste-eeuwse volumes. Aan noordzijde voormalig boerenhuis van een bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak in mechanische pannen met witgeschilderde houten kroonlijst. Getoogde muuropeningen onder strek waarin behouden schrijnwerk met grote roedeverdeling en groene luiken, natuurstenen onderdorpels, deur met gedeeld bovenlicht. Twee linker traveeën gewijzigd, zie betonlateien. Westelijke zijgevel met vlechtingen en aanbouw onder lessenaarsdak in golfplaten. Interieur met balkinscriptie "1711-1881".

Restant van oude stal ten oosten, ingekapseld binnen groter volume onder zadeldak in golfplaten en Vlaamse pannen, groene deur en schuifpoorten. Oud stalgedeelte met getoogde muuropeningen en afgeronde hoek in het zuidoosten. Houten gevelkapel aan de top van de zuidelijke zijgevel.

Schuur onder zadeldak in Vlaamse pannen, voorzien van bebording. Getoogde muuropeningen waarin groengeschilderde houten deuren, onder meer toegang tot aardappelkelder, centrale poort met klinket en poort naar het wagenhuis onder metalen latei met I-profiel. Aangebouwde serre aan zuidzijde.

In het zuidoosten een nieuw boerenhuis uit de jaren 1960 of 1970.

• Archief Sint-Andriesabdij Brugge, Pretiosa, nr. 6: Tiendboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik, circa 1645.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1939/14.
  • DELAERE J. e.a., Landelijk leven en hoevengids, Lendelede, Lendelede, 1987, p. 122.