Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Neogotische kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook "Vermandelskapel" genoemd. Naar verluidt gebouwd op de plaats van de vroegere galg van de heerlijkheid Meulewalle. Toponiem "Galgebosch" vermeld in 1902. De kapel wordt in 1887 opgericht door Theodoor Vermandele, voorzitter van het kerkbestuur. Na zijn dood in 1889 wordt de kapel eigendom van het "Bureau des Bienfaisances", in 1925 hervormd tot de COO, later overgegaan op het OCMW.

In 1979 krijgt de kapel een eerste opknapbeurt. In 1988 volgt een grondige restauratie. In 2000 worden na een brandje herstellingswerken uitgevoerd. In 2006 wordt een nieuw witstenen kruis op de nok geplaatst. De kapel was voor de restauratie wellicht gedeeltelijk bepleisterd en voorzien van voegwerkimitatie; plint en deuromlijsting bleven in naakte baksteen.

De kapel bevindt zich op de grens van de parochies Sint-Blasius (Lendelede) en Bosmolens (Izegem-Lendelede).

Grote kapel, parallel met de weg gelegen en gesitueerd op een omheind en deels omhaagd terrein. Donkerrode baksteenbouw onder leien zadeldak, gemarkeerd door zware verjongende steunberen, geplaatst aan de snijpunten van de driezijdige kooruitbouw en op de hoeken van voor- en zijgevel (per twee gekoppeld). Lichter gekleurde rode baksteen voor spitse venster- en deuromlijstingen en voor de vernieuwde onderdelen. Zijgevels met sierlijke roodgeschilderde houten ramen voorzien van maaswerk, waarboven een rode houten kroonlijst. Voorgevel gevormd door ingebogen puntgevel, afgedekt door natuurstenen dekplaat met hogels en bekroond door witstenen kruis. Drielicht onder keperboogvormige omlijsting, beide geaccentueerd door een zwartbakstenen lijst. Verder gebruik van natuursteen voor onder meer kraagstenen, afzaten (bij steunberen deels vernieuwd met beton) en voor de doorlopende waterlijst rond de spitsvormige toegang. Licht en trapsgewijs verdiepte toegang via neogotische dubbele houten deur.

Interieur met vloer in een geometrisch patroon van zwarte en witte cementtegels. Deels vernieuwde bakstenen muren en witgepleisterd koor en gewelf (spits tongewelf) voorzien van gewelfribben. Aflijnende zwaar geprofileerde lijst. Laag ijzeren altaarhek waarachter koor met vier ranke Korintische zuilen in een blauwe (schacht) en witte (kapiteel) kleur, deels aan het oog onttrokken door latere toevoeging van Lourdesgrot. Onder meer beeld van Maria waarrond de tekst "IK BEN DE ONBEVLEKT ONTVANGENIS". Muurnissen met beelden van Christus Heilig Hart en Heilige Jozef met Kind. Bidbanken in hout en metaal, ijzeren offerblok en wijwatervat in boomstamimitatie.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1889/2.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Lendelede, s.l., s.d., nr. 17.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 424.
  • DE WINTER C., Ladderwagen helpt pastoor, in Het Nieuwsblad, 15/05/2006.