erfgoedobject

Onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
91608
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91608

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dienstencentrum Groep A.C. Monumentale woning met art-decoinvloeden, circa 1936 door hoofdonderwijzer Julien Ottevaere gebouwd op de plaats van een vroegere onderwijzerswoning, mogelijk met recuperatie van oude onderdelen, zie oeil-de-boeufs in de zijgevel. Tegen de noordgrens van het perceel liet hij een serre optrekken. Halfvrijstaande woning van twee bouwlagen onder mansardedak in rood-geglazuurde mechanische pannen. Gevels in gele siersteen op een plint in bruin-geglazuurde tegels. Tweede bouwlaag gekenmerkt door twee gecementeerde en groengeschilderde erkers, op de basis met voegwerkimitatie, waarvan de erker in de rechtertravee driezijdig is. Brede, over twee traveeën lopende linkererker, rechts afgerond en opengewerkt door balkon met buisleuning. Tot boven de kroonlijst doorgetrokken twee linkertraveeën met twee vensters en een centrale deur die uitgeeft op een tweede erkerbalkon. Rechthoekige muuropeningen waarin grotendeels bewaard schrijnwerk. Centrale grotendeels beglaasde ijzeren vleugeldeur voorzien van geometrisch hekwerk, met bovenlicht in glas in lood. Noordelijke zijgevel voorzien van twee oeil-de-boeufs en licht geprofileerde schoorsteenuitbouw. Nieuwe kroonlijst.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1936/22.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91608 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.