• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Op het moment van inventarisatie leegstaande hoeve, op een site minimaal opklimmend tot het eerste helft van de 17de eeuw, bestaande uit een 18de-eeuwse schuur en een eind-19de-eeuws woonhuis.

Op een kaart in het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik (circa 1645), wordt reeds bebouwing weergegeven op deze plaats, toegankelijk via een erfoprit. In het tiendboek Schardauwe (1724) worden twee haakse volumes afgebeeld, aan oost- en aan zuidzijde van het erf. De Ferrariskaart (1770-1778) toont vier volumes op deze plaats. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) worden drie gebouwen weergegeven aan noord- oost- en zuidzijde van het erf. In 1884 wordt een nieuw woonhuis ten zuiden opgetrokken. Daarvoor wordt het kleine bestaande volume op deze plaats afgebroken. Er wordt een nieuw volume gebouwd in de zuidoosthoek van het perceel. Het oude woonhuis wordt een jaar later gesloopt.

Op het moment van inventarisatie leegstaande site toegankelijk via begraasde erfoprit en ijzeren hek tussen dito pijlers, weide ten oosten met solitaire lindeboom. Begraasd erf, aan noord- en aan zuidzijde begrensd door parallel gebouwde volumes in donkerrode baksteen onder pannen zadeldak. Ten zuiden een hoog éénlaags woonhuis van zes traveeën, onder dak in mechanische pannen voorzien van gekartelde bebording, ankerschijven, gepekte plint. Getoogde muuropeningen waarin bewaard schrijnwerk in slechte staat (T-ramen, gedeeltelijk bewaarde luiken). Keldervensters in de westelijke zijgevel. Aan noordzijde een hoge dwarsschuur onder dak in Vlaamse pannen, overkraging op kardoezen. Korfboogvormige poortopening waarin houten poort met klinket. Later ingebrachte stalopeningen en vernieuwd metselwerk aan oostzijde. Klein volume in het zuidoosten, vermoedelijk stalletje. Betonloods ten oosten van het erf. Tevens boomgaard aan oostzijde.

• Archief Sint-Andriesabdij Brugge, Pretiosa, nr. 6: Tiendboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik, circa 1645.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1884/9, 1885/5.
  • Rijksarchief Gent, Fonds de Ghellinck de Vaernewijck. Supplement, nr. 324: Tiendboek van de heerlijkheid Schardauwe, 1724.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien

Het schrijnwerk van de boerenwoning is (grotendeels) vernieuwd.