Kerkeboshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkeboshoeve

"Kerkeboshoeve", hoeve met historische bestanddelen uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

De hoeve is gelegen ten noorden van de Roterijstraat en toegankelijk via kasseiwegel met bol wegdek. De naam verwijst naar een oud bosje in de buurt dat toebehoorde aan de kerk van Lendelede. Minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van drie volumes in U-vorm rond het erf op de Ferrariskaart (1770-1778). Op een privékaart van het "Goed te Mosschere" (vermoedelijk uit het begin 19de eeuw) worden nog twee parallelle volumes ten noorden en ten zuiden van het erf afgebeeld, het oostelijk volume is verdwenen. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) wordt het zuidelijk volume niet meer afgebeeld. Er is een nieuw volume aan oostzijde van het erf verschenen en een gebouwtje (vermoedelijk bakhuis) ten noorden van de hoeve dat in 1881 afgebroken wordt. In 1910 worden het noordelijk gesitueerd woonhuis en de oostelijke stal in L-vorm aaneengebouwd.

Aan westzijde van de erfoprit bevond zich voorheen een omwalde hoeve, waarvan reeds in 1679 een kaart werd opgemaakt. De vijf hoevegebouwen waren gesitueerd binnen een grosso modo vierkante wal, met een poortgebouw aan oostzijde. Op een kaart uit 1767, gevoegd bij een procesbundel voor de Raad van Doornik worden slechts twee gebouwen en poortgebouw meer weergegeven, toegankelijk via een door bomen afgezoomde dreef. De hoeve met omliggende landerijen wordt in 1827 nogmaals in kaart gebracht in opdracht van de eigenaar Louis van Rockolfing uit Gent. De kaart toont naast de twee volumes uit 1767 ook drie kleinere volumes verspreid over het perceel. Het poortgebouw wordt niet op de kaart afgebeeld maar was blijkens de weergave op de Atlas der Buurtwegen (1847) en op een eerste mutatieschets uit 1937, nog steeds aanwezig. Een oude niet gedateerde foto toont een woonhuis onder een strodak waarin ook een klimmende dakkapel was verwerkt. Er wordt tevens melding gemaakt van een rosmolen bij de hoeve. De hoevegebouwen van het "Baskens' Hof" zoals de hoeve in de 20ste eeuw gekend stond, werden in de jaren 1980 afgebroken (met uitzondering van het noordelijk gesitueerd bakhuis) en recentelijk vervangen door een nieuwbouwwoning.

Uit historische kaarten blijkt dat de dreef naar de hoeve met nummer 12 vroeger deel uitmaakte van een uitgebreider stratennet, waarvan een weg ten noorden van de huidige hoeve op nummer 12 rechtstreeks naar de hoeve aan de Leenstraat leidde (aangeduid op de Ferrariskaart, 1770-1778).

Gekasseid erf waarrond hoevegebouwen onder pannen zadeldaken. Aan noordzijde een woonhuis van vier traveeën met geïncorporeerd wagenhuis (onder dak met aan erfzijde mechanische pannen en aan achterzijde Vlaamse pannen). Gecementeerde en witgeschilderde erfgevel voorzien van voegimitatie (breuksteenimitatie voor de plint). Getoogde muuropeningen waarin bewaard schrijnwerk, verdwenen luiken (zie duimen) en betegelde onderdorpels. Rijkelijk uitgewerkte deur, deels beglaasd en voorzien van hekwerk. Vergrote vensteropening in de linkertravee waarin schuifraam. Metalen cirkelvormige ankers. Rechts verleent een metalen schuifpoort onder dito latei toegang tot het wagenhuis. Achtergevel doorbroken door haakse aanbouw van twee traveeën onder lagere nok (bakhuis?). Getoogde muuropeningen waarin grotendeels bewaard schrijnwerk. Getraliede vensters, onde meer in de opkamertravee. Aangebouwd stalletje ten oosten onder lagere nok. Zijgevel aanbouw en dakvenster stalletje voorzien van bebording. Aan de achterzijde bevindt zich tevens de mestvaalt en een karrenspoor aangelegd met natuurstenen slieten. Westelijke zijgevel woonhuis opgehoogd en voorzien van bebording.

Aangebouwde stal ten zuidoosten, onder overkragend dak in Vlaamse pannen. Toegang onder houten latei boven afronde muurtjes. Vloer van baksteen en natuursteenslieten. Getoogde muuropeningen waarin roodgeschilderd schrijnwerk, bewaarde stalvenstertjes. Later ingebrachte deur en poorten. Zuidelijke zijgevel voorzien van smalle steunberen, laaddeurtje en windbord. Nieuwe loods en nieuw woonhuis uit de jaren 1960 of 1970.

Ten westen van de erfoprit bevindt zich een restant van de nabijgelegen omwalde hoeve die afgebroken werd in de 20ste eeuw. Groot roodbakstenen bakhuis onder zadeldak in Vlaamse pannen. Getoogde muuropeningen, deuropening onder betonlatei.

• Archief Roger Vandewalle.
  • Figuratieve kaart van "Ferme L. De Jonghe à Lendelede", s.d. (privébezit).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1881/11, 1911/1, 1937/9.
  • Rijksarchief Gent, Familiefonds, nr. 3453: Lendelede, 1827.
  • Rijksarchief Gent, Familiefonds, nr. 3558: Proces voor de Raad van Doornik, betreffende een eigendom te Lendelede, 1767.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, VI, nr. 2126/20: "Pachtgoed in Lendelede en Izegem", 1679.
  • DELAERE J. e.a., Landelijk leven en hoevengids, Lendelede, Lendelede, 1987, p. 88.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien

Aanvullende informatie

Het woonhuis van vier traveeën met geïncorporeerd wagenhuis werd gesloopt, zoals zichtbaar is op luchtfoto's van 2012.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2012, Roterijstraat 12-14, Lendelede [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 20 oktober 2021).