Rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeiderswoningen

Beschrijving

In een bocht gelegen rij arbeiderswoningen in 1947-1948 door de firma Neirynck gebouwd en naderhand aan werknemers verkocht. Samen opgetrokken met een groot deel van de rijwoningen onder mansardedak ten zuiden, wellicht voor dezelfde opdrachtgever.

Samenstel van vijf eenlaagse woningen onder mansardedak in mechanische pannen, klimmende dakkapel. Roodbakstenen gevels met getoogde muuropeningen, betegelde onderdorpels en een gecementeerde plint, vernieuwd parement met rechthoekige muuropeningen bij nummer 49. Volledig bewaard houtwerk bij nummer 51, gedeeltelijk bewaard bij nummers 53-57. Uit een foto van 1958 blijken de voortuintjes oorspronkelijk beboomd en omheind door een laag haagje.

• Archief Roger Vandewalle.
  • Kadasterarchief West-vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1948/19.