erfgoedobject

Hoeve Berkenhof

bouwkundig element
ID
91582
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91582

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Berkenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "Berkenhof", gelegen vlakbij de grens met Ingelmunster, in situ opklimmend tot de 18de eeuw en voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen.

Ten noorden bevindt zich het eenlaags roodbakstenen woonhuis van vijf traveeën, "1925" (jaartal verbouwing) gedateerd door gebruik van zowel rode als zwarte mechanische pannen voor het zadeldak tussen aandaken. Naar verluidt was de woning voorheen bedekt met stro. Oostelijke zijgevel gekenmerkt door vlechtingen en een afgeronde hoek. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Interieur met moerbalkinscriptie "1803".

Grosso modo parallel met het woonhuis bevindt zich een dwarsschuur waarvan de houten korfboogvormige poort voorzien is van een klinket. Toegang wagenhuis onder metalen latei (I-profiel). Grosso modo haaks op het woonhuis situeert zich de stal onder dak met gekartelde bebording voorzien van Vlaamse pannen, vernieuwde stalvensters. Tussen de schuur en het woonhuis ligt een klein landgebouw onder schilddak in mechanische pannen, wellicht daterend uit het interbellum (lichtrode bakstenen). Ten oosten van het woonhuis bevindt zich een bakhuis, eveneens in lichtrode bakstenen, onder een dak in Vlaamse pannen.


Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het klein landgebouw onder schilddak in mechanische pannen tussen de schuur en het woonhuis is hoogstwaarschijnlijk een overdekte mestvaalt.

  • Informatie meegedeeld door Pol Vanneste, 21 maart 2022.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kapel voor Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

  • Is deel van
    Manpadstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Berkenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91582 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.