Vrijstaand boerenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Solitair boerenhuis

Solitair boerenhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Op een kaart bij het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij (circa 1645) wordt op deze plaats bebouwing weergegeven, daarbij is de hoeve ook bereikbaar vanaf de Groenstraat ten noorden. Quasi dezelfde afbeelding komt voor in een renteboek van 't Emelgemsche (1642). De Ferrariskaart (1770-1778) biedt voor deze plaats een onduidelijke weergave. Een datuminscriptie in de woning geeft naar verluidt het bouwjaar 1780 aan. Circa 1834 eigendom van de weduwe en kinderen van landbouwer Fr. Joseph Vandenbulcke. Ten zuiden bevond zich de boomgaard, ten noorden en westen de walgracht, zie Atlas der Buurtwegen (1847). Parallel ten zuiden lag een langwerpig landgebouw, afgebroken in 1954. In de jaren 1970 wordt het boerenhuis gerenoveerd, maar met behoud van de bestaande muuropeningen.

Voormalige hoevesite, bereikbaar via een oostelijke dreef/ erfoprit. Boerenhuis in witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak in gesmoorde Vlaamse pannen (nok haaks op straat); toegevoegde dakkapellen gedekt met leien. Erfgevel van vijf traveeën met rechthoekige muuropeningen waarin houten kruiskozijnen (vermoedelijk vernieuwd) met kleinroeden en luiken. Linkeropkamertravee met twee keldervenstertjes. Rechtertravee (voormalig staldeel) met tweeledige staldeur in gebruik als venster. Voordeur vernieuwd, eertijds met recht tweeledig bovenlicht. Voorliggende bakstenen stoep. Gerenoveerd interieur.

• Archief Sint-Andriesabdij Brugge, Pretiosa, nr. 6: Tiendboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik, circa 1645.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1954/7.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 1413: Renteboek 't Emelgemsche (1642).