Lampernishoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lampernishoeve

Beschrijving

"Lampernishoeve", bestaande uit een 19de-eeuwse schuur en bakhuis, met boerenhuis mogelijk met oudere kern, gelegen op site opklimmend tot het midden van de 17de eeuw.

Op een kaart bij het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij (circa 1645) wordt al bebouwing op deze plaats aangeduid. Op een kaart van de heerlijkheid Bogaertsbrouck (1767) lijken op deze plaats twee parallelle woonhuizen voor te komen, waarvan het noordelijke in twee gesplitst. De hoeve wordt weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778) als drie volumes in U-vormige constellatie rondom het erf, boerenhuis op huidige plaats met twee parallelle landgebouwen haaks ten zuiden. Tegen het tweede kwart van de 19de eeuw is het oostelijk volume gesloopt en vervangen door een schuur ten zuiden van het erf, parallel met het woonhuis, zie primitief plan (circa 1830) en Atlas der Buurtwegen (1847). Rond 1834 is de hoeve eigendom van notaris Leon Wallays uit Lendelede. Volgens kadaster wordt circa 1880 ten oosten van het erf een nieuw bakhuis opgetrokken. Vermoedelijk is toen ook de schuur herbouwd. In de tweede helft van de 20ste eeuw is het westelijke landgebouw vervangen door een nieuwe lage roodbakstenen stal. Aan het woonhuis wordt een nieuwe achtergevel toegevoegd (straatzijde).

Losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf, toegankelijk via een ijzeren hek. Thans loopt de straat aan de noordzijde van de hoeve, voor het midden van de 20ste eeuw was de hoeve bereikbaar met een erfoprit vanaf het westelijke straatdeel.

Ten noorden (straatzijde) het eenlaagse boerenhuis in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat. Erfgevel van zes traveeën, roodgekalkt en met gepekte plint. Bewaard witgeschilderd schrijnwerk (houten schuiframen), groengeschilderde houten rolluikkasten. Groengeschilderde rechthoekige deels beglaasde paneeldeur met ijzeren traliewerk in ruitvormig patroon met centrale vaas en loverwerk. Voorliggend bakstenen stoepje met ijzeren voetschraper rechts van de deur. Gecementeerde zijgevel met voegwerkimitatie. Nieuwe straatgevel in rode baksteen met grote rechthoekige vensteropeningen. Ten oosten in het verlengde is een nieuwe bergplaats/garage aangebouwd.

Ten zuiden de schuur in bruinrode baksteenbouw onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met boerenhuis). Erfgevel met segmentboogvormige poort (houten poort met tweeledig klinket) en lage staldeuren (onder meer naar aardappelkelder). Oostelijke wagenhuistravee met lage opening onder ijzeren latei (I-profiel) en daarboven een laadluik. Nieuwere aanbouwen aan zuidzijde.

Ten westen van het erf een bruinbakstenen bakhuisje onder zadeldak in Vlaamse pannen met kleine stalaanbouw onder dito lessenaarsdak.

• Archief Sint-Andriesabdij Brugge, Pretiosa, nr. 6: Tiendboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik, circa 1645.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1890/45.
  • Rijksarchief Gent, Familiefonds, nr. 1340: Kaart uit 1767, bij het landboek van de heerlijkheid Bogaertsbrouck, gehouden van de heerlijkheid Nieuwenhuize, te Lendelede, 1734-1790.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien