Woonwinkelpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelpand

Beschrijving

Woonwinkelpand, opgetrokken in het tweede kwart van de 19de eeuw, voor notaris Leo Wautier en kind. De bouw wordt pas bij kadaster geregistreerd in 1881 als "reconstruction totale", "plus de 40 ans". Door schoenmaker Modest Madou wordt achteraan een kleine vergroting gerealiseerd rond 1921. In 1937 wordt bij het kadaster een "merkelijke verbetering" geregistreerd. Het pand wordt tijdens het interbellum ingericht als herberg "Concordia", in de tuin wordt een achterliggende zaal "Concordia" gebouwd, onder meer in gebruik als dansgelegenheid. In 1930 wordt in de Rozebeeksestraat de cinema "Concordia" opgericht.

Half vrijstaand bakstenen volume van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, met toevoeging van gekoppelde dakvensteruitbouw, nieuwe gootlijst. Verbouwde begane grond met verdiepte inkom, tweede bouwlaag met behouden pleisterwerk met imitatievoegwerk. Arduinen cordonlijsten. Gevel verlevendigd door het gebruik van sierelementen, zoals consoles in de vorm van een composietkapiteel onder de kroonlijst, rechthoekige vensteropeningen geflankeerd door rankwerk, bovenste cordonlijst met onderliggende kraallijst. Vernieuwde T-ramen.

• Archief Roger Vandewalle.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1881/29, 1921/1bis, 1937/21.