Burgerhuis van 1891

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1891

Beschrijving

Woonwinkelpand, opgetrokken in 1891 ter vervanging van twee oudere woningen, in opdracht van Theophiel Vanden Broucke-Laga, winkelier te Lendelede. Met haaks achterhuis langsheen het flankerende steegje. In 1901 laat deze de woning en het achterhuis opdelen in vier wooneenheden, later opnieuw herenigd. In 1948 wordt voor Apotheek Vanderhaeghen de begane grond van de woning aangepast en van een nieuwe winkelpui voorzien, naar ontwerp van architect Emiel Allewaert uit Izegem.

Half vrijstaand bakstenen volume van zes traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Witgeschilderde straatgevel met nieuwe gootlijst, getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk (kunststof), met uitzondering van het venster in de voorlaatste travee van de begane grond: houten T-raam met fraai vormgegeven naald. Gebruik van natuursteen voor de cordonlijsten, trap (twee treden) en de naoorlogse winkelpui. Gepleisterde plint met imitatievoeg, bij de linkertraveeën vervangen door arduin. Centrale travee op de tweede bouwlaag met balkon met gietijzeren balustrade. Nieuwe zijgevel naast een steegje dat behoorde tot " 't Gangske".

• Gemeentearchief Lendelede, Bouwvergunningen, 1948-1949.
  • Gemeentearchief Lendelede, Notulen van het schepencollege, 1891.