Schoenfabriek en directeurswoning

Beschrijving

Gesloten complex met onverharde binnenplaats met tuin; voormalige schoenfabriek met woonhuis van de eigenaar. Ten zuidoosten, aan de straat, bepleisterde en beschilderde muur op natuurstenen plint met segmentboogpoort met hek met gesmeed ijzeren balusters. Ertegenover, burgerhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw of de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde voorgevel op arduinen plint. Aflijnende lisenen, twee traveeën brede middenrisaliet. Sierlijke muurankers. Rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters met arduinen lateien en lekdrempels. Neoclassicistische deur in arduinen omlijsting op neuten met bekronende druiplijst (type midden 19de eeuw); arduinen trap met twee sfinxen. Gekorniste kroonlijst op modillons. Aangepaste achtergevel, gepleisterde en beschilderde zijpuntgevels. Links en rechts, in het verlengde van het woonhuis, overluifelde segmentboogpoort. Ten zuidoosten en ten noordoosten, twee haakse dienstgebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (golfplaten); witgeschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint, aflijnende getrapte baksteenfries, segmentboogvormige muuropeningen. In de zuidoostelijke vleugel is een arduinen rondboognisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje ingewerkt.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle