Herberg De Vlasbloem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Vlasbloem

Beschrijving

Voormalige herberg "De Vlasbloem", opgetrokken circa 1897 op een leeg perceel, in opdracht van herbergier Heliodoor Vandewalle. Vermelding op kadastrale mutatieschets van toponiem "Klytgat".

Half vrijstaande eenlaagswoning in donkerrode baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel aan de straat); nieuwe gootlijst. Straatgevel met getrapt baksteenfries, getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk (deels beluikt), rechtertravee gedicht en vervangen door garagepoort. Nieuwe deur met getoogd bovenlicht. Arduinen onderdorpels. Zijgevel met gekartelde bebording.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1898/5, 1938/11.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien